Juletræet som ny fødevare
Fair Trees er – som led i vores konstante arbejde med at bidrage til en bæredygtig og klimavenlig udvikling
– gået ind i fødevareproduktion baseret på juletræer. Juletræet har en levetid og funktionalitet, som
rækker langt udover at være samlingspunkt om julefesten. Vi arbejder på at skabe fødevarer, hvor vi
udnytter de næringsrige kostfibre i juletræet.
Sammen med Mimmi Nielsen, vinder af årets juniorforskerpris for sin innovative idé om udvikling af
fødevarer baseret på grankostfibre, og Rikke Frederiksen, Service Designer, er Fair Trees nu i gang med at
udvikle en teknisk og logistisk model for upcycling af Nordmannsgran til kostfibre.
Fair Trees – inkubator for en grønnere jul
”Først skal træet vises, siden skal det spises”, synger danskerne jul efter jul. Og spises er lige, hvad det kan.
Hvert år bliver der solgt omkring 45 millioner Normannsgran i EU. Mimmi Nielsen, Rikke Frederiksen og Fair
Trees har sat gang i et udviklingsprojekt, hvor juletræerne skal indsamles for at blive brugt til
fødevareproduktion i form af granfibre, der kan anvendes i bl.a. brød og kiks.
”Grankiks – et innovativt projekt i juletræsbranchen”
Den unge forsker har bagt grankiks af stammen fra Fair Trees juletræer.
“Da granfibrene ikke er vandopløselige, har jeg tilføjet hørfrø, hvilket indeholder mucilage, som absorberer vand, i knækbrødene.
Dermed indeholder knækbrødene de fleste former for kostfibre,” fortæller Mimi Nielsen, årets vinder af Junior science expo prisen.
Fair Trees – en god mavefornemmelse
Analyser har desuden kunnet påvise, at granfibrene øger mængden af de såkaldte SCFA-producerende tarmbakterier, der menes at kunne afhjælpe bl.a. fedme og kræft i tyktarmen.
Granfibrene er naturligvis også uden nogen sundhedsskadelige stoffer.
“Juletræets anvendelse som kostfibre giver et innovativt og bæredygtigt futuristisk perspektiv for juletræsproducenterne.
I Fair Trees har vi stort fokus på cirkulær produktion gennem hele værdikæden – fra frøet nænsomt håndplukkes fra den mere end 100 år gamle naturskov i Kaukasus og til juletræet står i stuen.
Når granfibrene fra de mange millioner juletræer, som sælges årligt, kan indgå som en vigtig mad ressource (efter anvendelse juleaften), er vi kommet et langt skridt i retning af en endnu grønnere jul.
Vi er derfor meget begejstrede for samarbejdet med Mimi. Hvem ved? Måske ender juletræet med at blive et biprodukt af den oprindelige juletræsproduktionen,” udtaler Marianne Bols, Fair Trees.
Granfibre: lokal produktion sikrer ekstra miljøgevinst
Granfibre er også et bæredygtigt alternativ til de eksisterende kostfibre på markedet. Dette skyldes, at juletræerne dyrkes i Danmark, i modsætning til almindelige kostfibre såsom korn, der importeres fra Sydamerika og Sydeuropa.
Dermed opnås yderligere en miljøgevinst, da kostfibre produceret af juletræer, der dyrkes lokalt er en hidtil ukendt madresource.
Spiser vi derfor stammerne fra de godt 1,5 millioner juletræer, der årligt produceres i Danmark, som kostfibre, kan 1650 tons CO2 i teorien have potentiale til at blive CO2-negativt.
Granfibre – CO2 regnskabet
1 Juletræ (højde 1,5 m) indeholder 3,67 kg C02. 1,5 millioner = 5500 tons CO2. Træerne indeholder ca. 30% hemicellulose.
Antager vi, at vi spiser vi alle træstammerne, og kroppen kan udnytte hemicellulosen 100%, svarer det til, at ca. 30% af de 5500 tons CO2 i de 1,5 millioner juletræer har potentiale til at blive CO2 negativt,
da vores kroppe vil udnytte karbonnet i hemicellulosen til at danne kortkædedefedtsyrer, som består af op til 6 karbonatomer.
30% af 5500 tons CO2 svarer altså til 1650 tons CO2, som kan have potentiale til at blive CO2 negativt.
Granfibre – fra træ til fibre
Processen fra juletræ til grankiks starter ved, at overfladen af barken bliver skrabet, og rengjort.
Herefter bliver stammen savet til savsmuld, som koges i en højtrykskoger i 2 timer, hvorefter det lufttørres.
Til sidst bliver savsmuldet granuleret i en blender til nogle meget fine granfibre, der kan bruges i brød og kiks.