Grankiks og knækbrød er et par af de nye skud på stammen, når det gælder juletræets mange anvendelsesmuligheder. Fair Trees sætter gran på menuen, når Europas største juletræsmesse – Langesømessen – løber af stablen d. 18. august.

Det er intet mindre end en verdensnyhed, som bliver præsenteret, når Europas største juletræsmesse – Langesømessen i Morud på Fyn – om kort tid finder sted. Her kan du nemlig sætte tænderne i en såkaldt grankiks, som blandt andet indeholder masser af kostfibre fra Nordmannsgran.

– Hvert år bliver der solgt i omegnen af 45 millioner Nordmannsgran i EU, og derfor er det oplagt at se på, hvordan man kan lave en upcyling af Nordmannsgran til kostfibre til brug i for eksempel brød og kiks, siger Marianne Bols, indehaver af Fair Trees i Brædstrup, som står bag kampagnen
”Fair Trees – meget mere end et juletræ.”

Gang i bageovnen
Idéen til at bruge juletræet som en ny værdiskabende madresource kommer fra vinderen af dette års juniorforskerpris, den blot 16-årige Mimi Nielsen, der sammen med Fair Trees og Servicedesigner Rikke Frederiksen arbejder på projektet. Og Mimi Nielsen har haft flittigt gang i
bageovnen. Da granfibrene ikke er vandopløselige, har jeg i knækbrødene tilføjet hørfrø, hvilket indeholder mucilage (et plantebaseret stof, red.), som absorberer vand. Dermed indeholder knækbrødene de fleste former for kostfibre, forklarer Rikke Frederiksen.

Kommende biprodukt
Når projektet er særligt interessant for Fair Trees, så skyldes det ikke mindst den midtjyske
juletræsproducents store fokus på en cirkulær værdikæde i juletræsproduktionen. Når granfibrene fra de mange millioner juletræer, som sælges årligt, kan indgå som en vigtig madresource efter juleaften, er vi kommet et stort skridt nærmere en endnu grønnere jul. Og hvem ved, måske ender grankiks og knækbrød ligefrem med at blive et biprodukt til den oprindelige juletræsproduktion, siger Marianne Bols og fremhæver, at granfibre samtidig er et bæredygtigt alternativ i forhold til transport og opvækst. I modsætning til almindelige kostfibre såsom korn behøver granfibrene mindre gødning og ingen kunstvanding under deres opvækst, og eftersom juletræerne kommer fra Danmark, er transporten også overskuelig, siger hun.

Fra træ til fibre
Processen fra juletræ til grankiks starter ved, at overfladen af barken bliver skrabet, og derefter vaskes al snavs væk. Herefter bliver stammen savet til savsmuld, som koges i en højtrykskoger i to timer, hvorefter det lufttørres. Til sidst bliver savsmuldet granuleret i en blender til nogle meget fine granfibre, der kan bruges i brød og kiks.

Fair Trees
Fair Trees er et internationalt juletræskoncept godkendt af Fair Trade Danmark. Juletræerne bliver produceret under størst muligt hensyn til miljø og medvirker til forbedret arbejdsmiljø, uddannelse og udvikling. Mere end 90 % af alle juletræer, der sælges i Europa, dyrkes på frø fra
Kaukasus i Georgien. Hvert år sælges der mere end 650.000 Fair Trees juletræer alene på det tyske marked.

For yderligere oplysninger kontakt:
Marianne Bols, indehaver, Fair Trees, t. 40 62 70 43, m. mb@fairtrees.dk