Nyslået konsul binder julebånd mellem Georgien og Danmark

PRESSEMEDDELELSE 10-12-2014

Brædstrup: Danmark er europamester i juletræseksport. Marianne Bols, der står bag det internationale koncept Fair Trees, er netop udnævnt til ny georgisk konsul og skal medvirke til, at der skabes stærkere bånd til juletræsfrøenes hjemland.

Det er ikke mange der kan skrive honorær konsul på sit visitkort. Det kan virksomhedsindehaveren Marianne Bols fra midtjyske Brædstrup. Hun er grundlægger af konceptet Fair Trees, der står bag produktion af juletræer med det bæredygtige Fair Trade-stempel. Marianne Bols har netop modtaget den fornemme udnævnelse fra Udenrigsministeriet efter indstilling fra den georgiske ambassadør i Danmark.

– Marianne Bols har gennem mange år udvist et stærkt engagement i Georgien. Gennem Fair Trees har hun skabt lokale projekter til gavn for skoler, sundhedsfremmende initiativer og bedre arbejdsforhold for georgiere i juletræsindustrien. Den nye konsul kender Georgien og dets folk, og hun vil utvivlsomt styrke relationen mellem de to lande, siger Nikoloz Rthetasvili, Georgiens ambassadør i Danmark.

 

Handel med socialt øje

Marianne Bols arbejder i en branche, der i disse år oplever fremgang. Fra brancheforeningen Danske Juletræer fremgår det, at Danmark i dag har en førerposition i Europa som eksportør af juletræer. Siden 2005 er eksporten af juletræer fordoblet og udgør 1,1 milliarder kroner. Den udvikling vil Marianne Bols gerne medvirke til fortsætter. Samtidig ligger det i hele Fair Trade-konceptet, at det udover høj kvalitet skal foregå på gode og fair betingelser.

– Hovedparten af den vesteuropæiske juletræsindustri baserer sig på juletræsfrø fra Georgien. Her har vi en forpligtelse til både at sikre en bæredygtig produktion samt ordentlige arbejdsbetingelser for de georgiske kogleplukkere, der plukker kogler i op til 30 meters højde, siger Marianne Bols, hvis juletræsfrø også bærer det officielle øko-mærke.

Som nyudnævnt konsul skal Marianne Bols ikke blot varetage juletræbranchens interesser. Det handler i høj grad om at styrke samarbejdet og relationerne mellem Georgien og Danmark på alle planer. Her glæder den nyslåede konsul sig over den frihandelsaftale mellem Georgien og EU, der blev indgået i år.

– Georgien ligger i udkanten af Europa og har på alle måder brug for, at såvel virksomheder som turister har nem adgang til landet. På den måde kan vi bidrage til vækst i Georgien. Juletræs-produktionen er samtidig et godt eksempel på, at der for Danmark er store muligheder i samarbejdet, siger Marianne Bols.

 

Første tydelige aftryk

Allerede nu har udnævnelsen af Marianne Bols som ny konsul resulteret i nye dansk-georgiske tiltag. Business Horsens har indgået en samarbejdsaftale med den georgiske region Ambrolauri, som er hjemegn for Fair Trees-juletræsfrøene. Aftalen skal medvirke til øget samhandel mellem danske og georgiske virksomheder.

Derudover har Bols bidraget til etablering af den første Fair Trees juletræsplantage i Georgien.

– Med plantagen håber vi at bidrage til vækst og etablering af arbejdspladser i Georgien. For Georgien er der store muligheder for juletræseksport til nogle af nabolandene, siger Marianne Bols.

Som konsul har hun et ønske om, at danskerne får øget kendskabet til Georgien.

– Georgien er udover den smukke sangstjerne Katie Melua et et land med en fantastisk natur og historie, ligesom det har en for mange ukendt vinkultur. Der ligger både på erhvervs- og turismesiden et stort vækstpotentiale, siger Marianne Bols.


 

Fakta: Fair Trees
Fair Trees er godkendt af Fair Trade Danmark. Fair Trees-juletræer er produceret på Fair seed, som har opnået medlemskab af World Fair Trade Organisation (WFTO). Fair Trade er garant for en produktion, hvor der tages hensyn til miljø, arbejdsforhold og bæredygtig udvikling.

Mere end 90 % af alle juletræer, der sælges i Europa, dyrkes af frø fra Ambrolauri/Tlugi-proveniens i Georgien. Fair Trees tegner sig for 25 procent af den samlede frøproduktion til det europæiske marked. Frøene fra Fair Trees er de eneste normannsgranfrø på verdensplan, der er økogodkendt.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Marianne Bols, mail: mb@bolsforst.dk, tlf. 75 76 00 43