Dansk juletræsproducent gør sig bemærket i Europa

Dansk juletræsproducent gør sig bemærket i Europa

Bols Forstplanteskole er repræsenteret på den store NRGI Green Expo messe i Horsens, der markerer byens EU-værtsskab. Med konceptet Fair Trees har planteskolen etableret en stærk platform i hele Europa

Grønne bæredygtige løsninger. Det er omdrejningspunktet, når NRGI Green Expo messen i dag – den 18. april – slår dørene op i Forum Horsens. I anledning af Horsens’ status som EU-værtsby fremviser virksomheder i de næste uger visionære bud på, hvordan der skabes sunde forretninger med øje for bæredygtighed og miljø.


Som den eneste virksomhed inden for juletræsbranchen er den lokale Bols Forstplanteskole repræsenteret. Tilbage i 2007 lancerede planteskolen det helt nye koncept Fair Trees. Juletræsfrø – der danner grundlaget for den omfattende europæiske juletræsproduktion – bliver indsamlet og forarbejdet under størst mulig hensyntagen til mennesker og miljø.

Den bæredygtige succes har ikke været til at tage fejl af. Fair Trees er godkendt af Fair Trade Danmark og opnåede i 2010 et eftertragtet medlemskab af World Fair Trade Organisation (WFTO).

– Vi vil gerne vise hele Europa, at juletræsproduktion kan være en sund forretning, hvor kvalitet også er i højsædet. At man rent faktisk kan gøre en indsats for at sikre ordentlige arbejds- og sikkerhedsforhold for de georgiske kogleplukkere, der i op til 30 meters højde indsamler de frø, som siden bliver til flotte juletræer i europæiske hjem, siger Marianne Bols, indehaver af Bols Forstplanteskole.

 Forretningen vokserFair Trees har i dag 25 procent af høstrettighederne fra det attraktive område Ambrolauri-Tlugi i Georgien, der leverer frø til hele 80 procent af den samlede europæiske juletræsproduktion.

Hvert eneste år har Fair Trees haft vokseværk – senest illustreret ved en netop indgået samarbejdsaftale, der forventes at skabe et gennembrud for Fair Trees i samtlige tysktalende lande. Engrosvirksomheden Markus Schauer GmbH i München har indgået en langsigtet samarbejdsaftale med Bols Forstplanteskole og skal udbrede Fair Trees i de tysktalende lande .

Her er man ikke i tvivl om, at de grønne og bæredygtige juletræer vil få kronede dage.

– Det er ganske små meromkostninger pr. træ, som sikrer de georgiske kogleplukkere ordentlige forhold. Til gengæld foretager juletræsproducenterne en fremragende investering i social og moralsk merværdi. Mærket Fair Trees sikrer forbindelsen fra frøet og til julestuen i hjemmet, siger Markus Schauer.


For Bols Forstplanteskole kommer den netop indgåede aftale i Tyskland i forlængelse af, at Fair Trees allerede er solidt repræsenteret i såvel England som Schweiz.

FAKTA: Juletræsproduktion og Fair Trees®
Mere end 80 % af de juletræer, der sælges i Europa er baseret på frø fra Ambrolauri-Tlugi proveniensen i Georgien. Fair Trees har 25 procent af høstrettighederne i Tlugi svarende til 16 tons frø.
Fair Trees® er et koncept udviklet under Fair Trade Danmark, der sikrer bæredygtig produktion, ordentlige løn- og ansættelsesforhold. Fair Trees® benytter uvildig, ekstern auditering til kontrol af arbejdsvilkår, kogleindsamling og produktion. Fair Trees® er medlem af WFTO.

Pressekontakt:
Marianne Bols
+45 75 76 00 43
mb@bolsforst.dk